
Een gezonde maaltijd is van groot belang voor het optimaal laten functioneren van het hele lichaam. Met de juiste voedingsstoffen kun je een gezond gewicht realiseren, heb je voldoende energie en blijf je gezond. Het maken van een gezonde maaltijd is met de juiste tips geen enkel probleem meer.
Wat is een gezonde maaltijd?
De meeste mensen nuttigen drie maaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondeten. Om gezond te blijven of te worden moet een maaltijd aan een aantal voorwaarden voldoen. De maaltijd moet gevarieerd en vers zijn en zo min mogelijk bewerkt voedsel, weinig koolhydraten en suikers bevatten. Groente en fruit vormen een belangrijk onderdeel van een gezond maal.
Met de bereiding van gezond eten ben je er echter nog niet. Als het ontbijt, de lunch of het diner tussen neus en lippen door naar binnen wordt gewerkt, dan blijft er weinig over van het feit dat het voedsel gezond was. Door goed te kauwen en de tijd te nemen voor het eten profiteer je optimaal van een gezonde maaltijd.
Hoe kun je gezond eten
Alles begint met een goede planning. Niet alleen wat het eten zelf betreft, maar ook de aanschaf van de ingrediënten. Gezond eten betekend kant-en-klare pakjes aan de kant te laten en te kiezen voor vers. Sauzen komen niet uit pakjes, maar worden met verse tomaten en kruiden (en minder zout) zelf bereid. Dit kost misschien een beetje meer tijd in het begin, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt dan valt het allemaal mee.
Bovendien kun je met een goede planning ook vooruit werken om het jezelf makkelijker te maken. Koop bijvoorbeeld groente in de aanbieding en vries de rest die niet direct gebruikt wordt in voor later gebruik.
Een weekmenu wil ook nog wel eens helpen bij het plannen van gezonde voeding. Stel op je gemak een menu samen voor de hele week en maak aan de hand daarvan een boodschappenlijstje. Zorg voor voldoende variatie en afwisseling, zodat gezond eten niet saai wordt.
5 tips voor de bereiding van gezond eten
Met onderstaande tips wordt het nog gemakkelijker om drie keer per dag gezond te eten.
1. Zorg voor variatie in de bereiding
2. Wees creatief met groente en fruit
3. Kruiden voor meer smaak
4. Wissel vlees en vis af met een vleesloze/vega dag
5. Verban pakjes uit de keuken
Tip 1: Eten hoeft niet altijd gekookt te worden. Bakken, grillen, stomen en wokken zijn enkele andere opties om voedsel te bereiden.
Tip 2: Met groente en fruit kun je alle kanten op. Verwerk fruit in toetjes en zoek recepten waarbij groente als vervanger gebruikt wordt voor bijvoorbeeld rijst.
Tip 3: Gezond voedsel is vol van smaak, vooral als het bereid wordt met verse kruiden. Door het gebruik van de juiste kruiden kan bovendien het gebruik van zout gereduceerd worden.
Tip 4: Variatie is niet alleen van toepassing op de bereiding. Door niet elke dag voor vlees te kiezen, maar eens af te wisselen met vis of een vleesloze dag (en dan bijvoorbeeld te kiezen voor eieren) wordt het eten nog gevarieerder, aantrekkelijker en gezonder.
Tip 5: Pakjes zijn tijdbesparend en goedkoop, maar zitten boordevol ongezonde ingrediënten. Door pakjes te verbannen en alles zelf te maken worden maaltijden direct gezond.
Enkele recept ideeën
Om je alvast op weg te helpen zijn hier een paar ideeën om een gezond maal op tafel te kunnen zetten. Maak een heerlijke maaltijdsalade met kip, een groentewok doet het altijd goed, boerenkool stamppot met worst is een stevig en gezond maal in de winter.
Met een beetje planning, een weekmenu en variatie kun je elke dag opnieuw genieten van een gezonde maaltijd.
Geef een antwoord