
Om koolhydraatarm te kunnen eten moet je natuurlijk eerst weten wat koolhydraten nou eigenlijk zijn en waarvoor deze dienen. Koolhydraten is eigenlijk een verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Deze koolhydraten zijn onmisbaar voor het lichaam met name voor de stofwisseling. Daarnaast voorzien ze het lichaam van snelle energie door het leveren van glucose.
Koolhydraten zijn te vinden in allerlei voedingsmiddelen en worden in de ingrediëntenlijst aangegeven met woorden die eindigen op ‘ose’ of ‘oop’ (stroop). Behalve dat koolhydraten voorkomen in samengestelde voedingsmiddelen, zijn deze ook te vinden in natuurlijke voedingsmiddelen zoals groente, fruit, melk, yoghurt, peulvruchten en rijst.
Wat is koolhydraatarm eten?
Koolhydraat eten staat ook wel bekend als low carb. Dit houdt in dat je rekening houdt met de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt. Let wel: je schrapt de koolhydraten niet compleet uit je dieet! Om optimaal te kunnen functioneren heeft het lichaam vetten, eiwitten en koolhydraten nodig. Door echter geraffineerde koolhydraten (koek, brood, snoep, frisdrank, pasta, rijst en zelfs aardappelen) te vervangen door de inname van meer vetten en eiwitten wordt voorkomen dat het lichaam te veel glucose aanmaakt.
Een te veel aan glucose zorgt ervoor dat het lichaam insuline aan gaat maken. Insuline zorgt ervoor dat glucose in eerste instantie naar de lever en de spiercellen getransporteerd wordt. Dit is nodig om het lichaam nieuwe energie te geven. Een teveel aan glucose wordt echter opgeslagen in de vetcellen. Dit resulteert vervolgens in gewichtstoename, te veel opgeslagen vet en verstoort ook nog eens de hormoonhuishouding.
Tips om koolhydraatarm te eten
De inname van de juiste koolhydraten maakt dat het lichaam van voldoende energie voorzien wordt en jij je fit en energiek voelt. Hieronder vind je een aantal voedingsstoffen die je juist, beperkt of liever helemaal niet moet eten wil je een low carb dieet volgen.
Aanraders: vlees (rund, kip, gevogelte, lam), zeevruchten en vette vis, eieren, volle melk en melkproducten zoals volle kwark, volle of Griekse yoghurt, zaden, noten, groente (ui, tomaat, spinazie, wortel, courgette etc.), gezonde olie (kokos- of olijfolie)
Met mate: fruit in allerlei vormen (hierin zit van nature glucose), rijst, (zoete) aardappelen, quinoa, bonen (kidney, zwarte bonen, garbanzo en navy bonen) en pure chocolade (vanaf 75% cacao).
Vermijd: brood, pasta, graanproducten, bloem, ontbijtgranen, suiker, siroop, kunstmatige zoetstoffen, koek, gebak, snoep (in welke vorm dan ook), vruchtensappen uit pak en alle kant-en-klare producten aangezien hier heel veel suikers in verwerkt zijn.
Recept ideeën voor een koolhydraatarm dieet
Heb je geen idee waar te beginnen? Doe dan inspiratie op met onderstaande receptideeën voor een gezond en verantwoord low carb dieet.
Ontbijt: omelet met veel groente, volle yoghurt met noten, groentesmoothie met yoghurt, gekookte eieren en avocado.
Lunch: smoothie van kokosmelk, lijnzaad en bananen met bessen, bonensalade met toevoeging van ei, sla en spek, avocado of rucolasalade met daaraan toegevoegd noten, pijnboompitten en bijvoorbeeld appel.
Diner: kip met gestoomde groente, vette vis met groente, kalkoenrollade met groente, garnalen of gamba’s met groente.
Om de balans in het lichaam te herstellen en het opslaan van overtollig vet te voorkomen is het van groot belang om de juiste koolhydraten binnen te krijgen. Een dieet waaruit geraffineerde koolhydraten verwijderd zijn en de inname van overige koolhydraten beperkt wordt, zorgt ervoor dat vet optimaal verbrand wordt. De inname van meer vetten en eiwitten zorgt er bovendien voor dat je je fitter voelt en meer energie hebt.
Geef een antwoord